Skip to content
06-34230304 info@organizenow.nl
Opruimen voor je doodgaat

Opruimen voor je doodgaat

Opruimen voor je doodgaat, Döstädning
Eigenlijk zouden nabestaanden geen troep moeten erven. Als je opruimt voor de dood, haal je bovendien waardevolle herinneringen op.

Het boek van de 82-jarige Zweedse kunstenares Margareta Magnusson: ‘Opruimen voor je doodgaat – de edele Zweedse kunst van döstädning’. kwam al uit in 2017 maar blijft actueel. HBO is er zelfs door geïnspireerd en heeft er een heuse serie over gemaakt: The Gentle Art Of Swedish Death Cleaning

Volgens Margareta ben jij zelf de enige die verantwoordelijk is voor je spullen en moet je die verantwoordelijkheid ook nemen. Je bespaart je dierbaren tijd als je er niet meer bent. Het begrip döstädning is vrij nieuw maar het opruimen zelf niet. Je kunt altijd opruimen zodat je je leven gemakkelijker maakt en minder vol. Het maakt niet uit op welke leeftijd. Je omringen met de spullen die belangrijk voor je zijn en afstand doen van alles wat dat niet is of wat je niet nodig hebt.

Het is een dun boekje wat je zo hebt gelezen om inspiratie op te doen. Het gaat om een stukje bewustwording. Stel dat je er morgen niet meer bent? Wat laat je dan eigenlijk allemaal achter?

Quote van Margareta Magnusson uit het boekje:
“Het enige wat we zeker weten is dat we op een dag doodgaan. Maar daarvoor, kunnen we bijna alles uitproberen. Je hebt dit boekje misschien gekregen van een van je kinderen of als cadeau van iemand die in dezelfde situatie verkeert als jij en ik. Daar is een reden voor. Je hebt tijdens je leven veel mooie spullen vergaard. Spullen die je familie en vrienden niet op waarde kunnen schatten of waar ze niet voor kunnen zorgen. Laat me je helpen ervoor te zorgen dat je dierbaren, prettige herinneringen aan je bewaren”.

In het boek Opruimen voor je doodgaat staan handige voorbeelden en tips. Luister je liever naar een podcast over dit onderwerp? Dat kan hier, de Opruimbesties vertellen uitgebreid over dit onderwerp en geven tips hoe je zelf aan de slag kan gaan.

Soms weet je niet waar of hoe je moet beginnen, zoals deze mevrouw die uiteindelijk mijn hulp inschakelde. Zij zegt hierover:
Ik had zelf al meerdere pogingen gedaan om op te ruimen maar dat lukte niet. Ik was eigenlijk alleen maar spullen aan het verplaatsen. En de hoeveelheid spullen die ik had was ook enorm waardoor ik telkens weer ontmoedigd raakte. Toen heb ik besloten dat er professionele hulp moest komen om mijn huis weer terug te krijgen”. “ Door nu op te ruimen hou ik zelf de regie en eerlijk gezegd kom je soms ook leuke en/of ontroerende zaken tegen. Of zoals Meta het zegt, we gaan weer schatgraven. Ik kan het iedereen aanraden”.

 Wil je ook liever samen beginnen? Je mag altijd contact met me opnemen als je meer wilt weten over hulp bij opruimen.

Dostadning

# DÖSTÄDNING #deathcleaning #opruimenvoorjedoodgaat #organizeyourlife #professionalorganizing

 

Back To Top