Skip to content
06-34230304 info@organizenow.nl
voor jezelf kiezen

Kiezen voor jezelf? Ga ervoor met deze 4 tips!

Kiezen voor jezelf? Ga ervoor met deze 4 tips!

Vind je het lastig om nee te zeggen? Voel jij je schuldig als je iets voor jezelf doet? Wil je meer zelfverzekerd voor jezelf kiezen? Gewoon, omdat dat héél erg belangrijk is. Lees dan vooral verder.

Iemand zei laatst tegen me: “ik moet altijd aan je denken als ik wéér ergens heen ga waar ik eigenlijk niet heen wil”. Het kan best moeilijk zijn om je hart te volgen in wat je eigenlijk wil. Je niet schuldig te voelen tegenover een ander en te kiezen voor jezelf. Eerlijk zijn tegenover jezelf. Wat wil ik? Voorrang geven aan de dingen die ècht belangrijk voor je zijn. Durven kiezen. Omdat je diep van binnen weet dat je daar het gelukkigst van wordt.

We hebben allemaal zo weinig vrije tijd, tijd waarin je echt even niets hoeft. Tijd die je kan besteden aan die dingen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Daar mag je best kritisch naar kijken. Teveel dingen, te weinig tijd, ik hoor dit zo vaak. Maar hoe hou je nou tijd over? Door te kiezen, gewoon, voor jezelf. Nee het is niet makkelijk om dat te veranderen, maar je kan er wel steeds beter in worden. Daarom deel ik graag mijn tips om zonder schuldgevoel voor jezelf te kiezen. Want dat mag hoor! Echt!

Meer tijd voor jezelf

Wil jij ook graag meer tijd voor jezelf? Ik geef je graag wat handige tips.

1.Waar word jij nou echt blij van?
Wat is dat voor jou? Waar word je nou echt oprecht blij van? Waar krijg jij energie van? Heb je genoeg tijd om deze dingen te doen? Als je deze laatste vraag met nee moet beantwoorden, dan weet je, werk aan de winkel. Die dingen waar jij blij van wordt, hebben voorrang, voorrang op de dingen waar je liever geen tijd aan kwijt bent; omdat je er geen zin in hebt, omdat je er op leegloopt, omdat het te ver weg is, omdat je het alleen maar zou doen voor die ander…. De fijne dingen zorgen ervoor dat je lekker door het leven gaat, dat je energie krijgt en lekker in je vel zit.

2.Besef dat je altijd een keuze hebt
Je hebt altijd een keuze, als je als eerste bedenkt of je er tijd aan wilt besteden en of je er energie van krijgt geeft dit je inzicht. Gun jezelf de tijd om over dingen na te denken in plaats van meteen antwoord te geven. Zeg niet overal klakkeloos maar ja op. Kies ervoor om geen dingen te doen die er totaal niet toe doen. Kies voor minder druk zijn en probeer structurele veranderingen door te voeren. Bijvoorbeeld elke week die ene avond vrij. En je daar ook aan houden. Zorg ervoor dat alle taken en activiteiten in je (digitale) agenda staan, zo heb je overzicht en kun je goed zien wanneer en of je tijd hebt.

3.Ben ik hier van? Wie kan me helpen?
Ben jij echt de enige die deze klus kan klaren? Of kan iemand je helpen? Of nog beter, kan iemand anders het doen? Zeker als je met meer mensen in een huis woont, is het heel goed om naar de verdeling te kijken. Wie doet wat en hoe vaak moet iets gedaan worden? Want let’s get real: niemand gaat ooit kijken hoe vaak die vloer is gedweild. Of hoe vaak er is gestofzuigd. Moeten dingen elke dag (van wie?) of kunnen ze 1x per week of nog minder frequent? Hier is dus veel tijdswinst te behalen. Waar ligt jouw lat? En kan deze wat lager? Goed om je dagelijkse bezigheden eens onder de loep te nemen, wat doe ik eigenlijk allemaal en hoeveel tijd kost me dat nou eigenlijk? Hou dit eens een poosje voor jezelf bij. Zo krijg je inzicht in waar je tijd aan op gaat. Vaak gaan we zo op in de alledaagse drukte dat we vergeten dat we even stil moeten gaan staan, gewoon even op de rem trappen. Want als jij dit niet doet, wie doet het dan?

4.Weg met dat schuldgevoel!
Dit is misschien een vinger op de zere plek… Als je even lekker aan het niksen ben, geef je je daar volledig aan over? Of zit er nog een stemmetje in je achterhoofd dat je eigenlijk nog dit of dat moet… Kan jij dingen voor jezelf doen zonder je schuldig te voelen? Hier kun je steeds beter in worden, geloof me, maar blijf vooral oefenen! Zodat dit steeds makkelijker voor je wordt. Ik denk dat (sorry mannen) vooral voor vrouwen hier de grootste uitdaging zit. We voelen ons té verantwoordelijk voor alles en iedereen, bedenken altijd dat we ook nog even die ene klus kunnen doen of hebben van huis uit meegekregen dat je altijd maar bezig moet zijn.

Als je last hebt van schuldgevoelens kun je je afvragen of deze reëel zijn. Als we eerlijk zijn, weten we dat totaal niet nodig is om ons schuldig te voelen. Wat zou je tegen een ander zeggen? Precies! Er mee bezig zijn, bewustwording en het uitvoeren zorgt voor jouw persoonlijke groei! Me-time mag!

Nieuwe energie

Kijk kritisch naar je tijdsbesteding en begin met kleine veranderingen doorvoeren, ga steeds een stukje verder en kijk over een paar maanden eens wat het je aan tijdwinst heeft opgeleverd.
Heb je tijd gemaakt voor die ene leuke activiteit? Ben je vol energie teruggekomen van dat etentje waar je voor hebt gekozen in plaats van de zoveelste verplichte verjaardag? Voel je ruimte in je agenda en tijd?

Hulp bij het organiseren van je tijd

Vindt je het lastig om tijdswinst te behalen en het overzicht te krijgen? Weet je niet goed waar te beginnen? Behalve bij het opruimen van je huis ligt mijn expertise ook op tijdswinst behalen in je agenda! Ik kijk graag met je mee naar jouw knelpunten. Door goed te luisteren wat belangrijk voor jou is en door gerichte vragen te stellen en daarmee kritisch naar jouw tijd te kijken komen we er samen achter wat voor jou het allerbelangrijkst is.
Zo creëren we tijd zodat jij weer de dingen kan doen waar jij blij van wordt! Je kunt me bellen, mailen of een whatappje sturen, wat voor jou het beste uitkomt.

Zet ‘m op en weet me te vinden!

Hartelijke groeten,

Meta
Jouw organizer

 

#kiezenvoorjezelf #neezeggen #timemanagement #organizenow

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top