Skip to content
06-34230304 info@organizenow.nl
opruimtips

6 Opruimtips voor een snelle start!

Opruimwoede of uitstelgedrag?
Heb jij ook opruimwoede gehad in het begin van de eerste lockdown in maart 2020? Het land ging in lockdown en wat gebeurde er? Behalve thuiswerken, thuis les geven en wc papier inslaan, gingen we massaal opruimen! Met of zonder opruimtips. Weet je nog die lange rijen bij het afvalbrengstation? De stop op spullen brengen bij de kringloop? Het verzoek om je spullen voorlopig thuis te bewaren totdat het wel weer mogelijk zou zijn om het af te voeren? Heb jij toen meegedaan? Of stel je graag dit soort klussen uit?

Maak een begin
Weet je, het maakt eigenlijk niet uit wanneer je begint, het is altijd een goed moment om afscheid te nemen van spullen die je niet meer nodig hebt. Je zult merken dat als je eenmaal bent begonnen dat het steeds vanzelfsprekender wordt. Je wordt je steeds meer bewust van de hoeveelheid spullen die je hebt. Spullen waarvan je eigenlijk niet meer wist dat je ze had. Spullen waarvan het tijd wordt om ze weg te doen, maar waarvan je het lastig vindt om ze ook écht de deur uit te doen. Het zien van deze spullen en voelen dat je er wat mee moet is het begin.
Je wilt graag aan de slag, maar hoe begin je nou eigenlijk? Met opruimtips wordt dat een stuk makkelijker.

Hulp
Ik ga je helpen. Ik geef je in deze blog een aantal opruimtips waarmee je het fijne gevoel van het opruimeffect gaat ervaren.

Het opruimeffect?
Ja, het opruimeffect. Het gevoel wat je hebt na opruimen: je voelt je letterlijk een stuk lichter. Opgelucht. Spullen zijn vaak uitgestelde beslissingen. Door niet langer uit te stellen maar door er mee aan de slag te gaan, ga je resultaat zien. En dus voelen!

Wil jij dit gevoel ook? Dan heb ik hier 6 opruimtips om een vliegende opruimstart te maken:

  1. Bepaal de plek of ruimte in huis waar je begint.
    Bedenk op welke plek je in huis het liefste lucht wil, is dat je eigen werkkamer? ? Je thuiswerkplek? Of is dat de keuken? Waar wil je beginnen? Kies 1 plek, dit kan ook een laatje of een kastje zijn. Blijf op deze plek en voorkom dat je door het hele huis gaat opruimen, hou het klein. Zo zie je op deze plek snel resultaat en raak je niet ontmoedigd.

  2. Plan je moment
    Wanneer en hoe lang ga je opruimen? Spreek met jezelf een dag en tijd af en bedenk hoeveel tijd je voor je opruimactie wil uittrekken. Zo voorkom je dat je toch iets anders gaat doen en dat je in tijdnood komt in je drukke programma.
  1. Succesvol van start
    Gebruik 3 klapkratten of grote tassen voor het opschonen: Je kunt deze als volgt labelen of met een stift er op schrijven: 1 hier opbergen, 2 doneren, 3 ergens anders opbergen. Nummer 3 is wel echt een aanrader want anders loop je steeds weg van je plek en voordat je het weet zit je heel ergens anders in huis tussen andere spullen.
    Verder hou je een vuilniszak voor alle spullen die weggegooid kunnen worden bij de hand. Net als je schoonmaakspullen. Je kunt meteen even schoonmaken als die kast eenmaal leeg is.

  2. Beslissen: wegdoen of houden?!
    Bekijk alle spullen 1 voor 1 en beslis per item wat er mee moet  gebeuren. 1 Hier opbergen, 2 doneren, 3 ergens anders opbergen of in de vuilniszak. Je zult merken dat je, als je een paar spullen hebt gehad, steeds makkelijker een beslissing kan nemen. Wees eerlijk, ga je het echt nog ooit gebruiken? Heb je het nodig? Kies je het item of de ruimte? Alle spullen die mogen blijven nemen ruimte in. Mogen deze spullen jouw schaarse ruimte innemen?
    Blijf waar je bent en ga de rustig door. Laat je niet verleiden door helemaal op te gaan in details en zo te verzanden in die stapel oude tijdschriften of dat ene gevonden mapje foto’s. Sla geen spullen over en hak die knoop door, wat wil je ermee doen? Maak het helemaal af. Totdat de kast of la helemaal leeg is.

  3. Spullen samen in een categorie
    Je hebt nu de spullen voor je liggen die mogen blijven. De spullen die bij elkaar horen in 1 categorie voeg je samen in een bak, mand of net wat voor je categorie geschikt is. Dit is een favoriet onderdeel want je creëert hiermee in no-time overzicht in je spullen. Super effectief! Je zorgt dat je spullen een vaste plek krijgen. Nu hoef je alleen nog alles neer te zetten op een plek waar het voor iedereen duidelijk is dat het daar hoort. Het resultaat is dat je weet waar je je spullen op kan bergen en dit ook makkelijk kan doen. 

  4. Up to date houden
    Je hebt niet voor niets super hard gewerkt voor een opgeschoond en overzichtelijk resultaat, dus houden zo! Af en toe kijk je even kritisch en haal je de dingen weg die er niet (meer) horen. Dat betekent dat je die ergens anders moet opbergen of toch weggooien.
    Het is echt een kwestie van bijhouden. Maar als je eenmaal een systeem hebt is dat natuurlijk veel makkelijker om het even op te schonen dan dat je het helemaal moet gaan opruimen.

Bonustip: zet je doneerkrat achter in je auto, ready to go, dan weet je zeker dat je de spullen ook echt bij de kringloopwinkel gaat afgeven.

Hoe lekker is het dat je een opgeruimd huis hebt, dat alles een vaste plek heeft en dat niet steeds denkt “daar moet ik nog wat mee”?
Met de dagelijkse 10 minuten check heb je zo de puntjes weer op de i gezet. En daar wordt je echt heel blij van. Beloofd!

Als je het lastig vindt om zelf een begin te maken en je hebt hulp nodig, schakel eens een professional organizer in. Ik help je graag! Voor een organizer is opruimen, orde te scheppen en een systeem aan brengen een tweede natuur en die krijgt dat samen met jou zeker voor elkaar.

Ik ben benieuwd hoe het opruimen is gegaan, laat je het me weten? Hebben de opruimtips geholpen?
Voor nu: Succes en zet ‘m op!

Comments (0)

Geef een reactie

Back To Top